Oldal kiválasztása

Tébolymarketing

9. Fejezet

 Marketing a tömegeknek – Derült égből villámcsapás

Ha az ember tudja, mit keressen, akkor gyakorlatilag mindenhol gyógyszerek eladását célzó rejtett marketingkampányokat talál.

Számos ilyen kampány a gyógyszeripar által a háttérből finanszírozott csoportoktól ered, amelyekben pszichiáterek dolgoznak, de jóindulatú betegsegítő csoportoknak állítják be magukat.

Az összes ilyen program közül az egyik legsikeresebb a szívélyesnek hangzó mentális egészségügyi szűrési kampány, amely tágan értelmezhető pszichiátriai kérdőíveket használ olyan mindennapos dolgok betegségként való diagnosztizálására, mint a szomorúság, az idegesség és az alkalmankénti magányosság.

Az „öngyilkosság-megelőzés” álcáját használva az olyan programok, mint a TeenScreen, tizenéveseket vesznek célba. De a statisztikák azt mutatják, hogy nincs öngyilkossági járvány a tizenévesek körében. Sőt, a tizenévesek által elkövetett öngyilkosságok aránya valójában 25%-kal csökkent az utóbbi évtizedben.

Ráadásul a résztvevők a program után hajlamosabbak az öngyilkosságot megoldásnak tekinteni egy problémára, mint a program előtt.

Eddig a szűrőkampányok csak azokra korlátozódtak, akik hajlandóak voltak részt venni.

De mi lesz akkor, ha a szűrés többé már nem önkéntes alapon történik?

Jogsértést tapasztalt pszichiátriai kezelések során?

Nem kell annyiban hagynia!

 

A pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújtunk segítséget a sértetteknek, s ez számos esetben vezetett már a visszaélést elkövető pszichiáter vagy intézmény jogos elmarasztalásához.

Ha a sértettet:

  • jogtalanul, alapos indok hiányában szállították be és/vagy tartják bent akarata ellenére a pszichiátrián
  • bizonyíthatóan károsodás érte a pszichiátriai kezelése következtében (túlgyógyszerezés, elektrosokk, stb.)
  • megkérdőjelezhető okokra hivatkozva helyezték gondnokság alá és fosztották meg jogaitól
  • indokolatlanul bélyegezték meg pszichiátriai diagnózissal, ami miatt hátrányos helyzetbe került
  • bántalmazták vagy zaklatták a pszichiátriai kezelése alatt