Oldal kiválasztása

Tébolymarketing

3. Fejezet

Aki egyetért, kiáltson igent!

DSM: A PSZICHIÁTRIA DIAGNOSZTIKAI KÉZIKÖNYVE

A mentális problémákat kimutató tudományos laboratóriumi tesztek hiányában hogyan működik a pszichiátriai diagnózis – és hogyan vált ennyire elterjedtté?

Pszichiáterek 1952-ben kiadták a Mentális Rendellenességek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvét (DSM), amelyben 112 úgynevezett „mentális zavar” szerepelt. Ezeket nem elfogadott tudományos módszerekkel állapították meg, hanem pszichiáterek által beküldött szavazatok alapján.

A DSM minden új kiadásával a benne szereplő betegségek nemcsak hogy megszaporodtak, de több emberre is kiterjedtek, és mára a társadalom egész rétegeire vonatkoznak. Ennek eredményeképpen a bipoláris zavarral diagnosztizált gyerekek száma közel egymillióra nőtt.

2007-ben félmillió gyermeknek és tizenévesnek írtak fel valamilyen antipszichotikumot. Az antipszichotikumok, amelyeket eredetileg kizárólag a legsúlyosabb elmebetegségek kezelésére fejlesztettek ki, ma már évente 22,8 milliárd dollár bevételt hoznak.

De az átlagember egyáltalán nincs tudatában annak, hogy a pszichiátriai diagnózisoknak nincs orvostudományi alapja – ezek csupán megszavazott viselkedésminták.

Amivel a következő kérdéshez jutunk: Hogyan hitetik el a pszichiáterek az emberekkel, hogy ezekben a „zavarokban” szenvednek?

Jogsértést tapasztalt pszichiátriai kezelések során?

Nem kell annyiban hagynia!

 

A pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújtunk segítséget a sértetteknek, s ez számos esetben vezetett már a visszaélést elkövető pszichiáter vagy intézmény jogos elmarasztalásához.

Ha a sértettet:

  • jogtalanul, alapos indok hiányában szállították be és/vagy tartják bent akarata ellenére a pszichiátrián
  • bizonyíthatóan károsodás érte a pszichiátriai kezelése következtében (túlgyógyszerezés, elektrosokk, stb.)
  • megkérdőjelezhető okokra hivatkozva helyezték gondnokság alá és fosztották meg jogaitól
  • indokolatlanul bélyegezték meg pszichiátriai diagnózissal, ami miatt hátrányos helyzetbe került
  • bántalmazták vagy zaklatták a pszichiátriai kezelése alatt